Kattevennlig dyreklinikk, hva betyr det?
På en smådyrklinikk er en stor andel av våre pasienter hunder og katter. Alle individer reagerer ulikt på å oppholde seg på en dyreklinikk; det er fremmede mennesker der med mange nye og uvante lukter og lyder. Dette kan være overveldende eller helt greit, noe som kommer veldig an på den enkelte pasienten.
På grunn av kattens natur trenger den spesielle hensyn i forbindelse med veterinærbesøket. Etter hvert som flere katter ikke lengre bare var en villkatt som befant seg i nabolaget eller på gården, men som er en del av en husholdning og en familie, ble veterinærbesøk mer og mer vanlig på katt. Som dyrehelsepersonell har man tidligere behandlet katten ganske likt hunden i forbindelse med klinikkbesøk, men etter hvert har det kommet fram av forskning at kattens behov skiller seg markant fra hundens og dermed måtte man innføre endringer i klinikkhverdagen for å gi innpass for kattens behov mens den var inne til behandling eller undersøkelse.
I naturen ser katten seg selv som både rovdyr og byttedyr. Det betyr at selv om den jakter, er den også var på om den selv blir jaktet på. På grunn av dette skjuler katter sine sykdomstegn ekstremt godt. Det fører også til at katten kan reagere på lukten av andre rovdyr som for eksempel hund og ilder og dermed reagerer med å enten forsvare seg eller å gjemme seg. Måten dyrehelsepersonell snakker til katten på fokuserer mer på å holde seg rolig og bevege seg med rolige bevegelser og å jobbe med deres behov i stedet for å ikke ta hensyn til dem.
Her på klinikken kan du som eier se dette ved at vi har en egen venteavdeling for katt, hvor reiseburet deres kan settes på et stativ for å få dem opp av bakken og dermed unngå å føle seg så utsatt. Du vil også se at vi har små flasker med Feliway, som er syntetisk fremstilte feromoner som bidrar til å redusere stress hos katter. Ved undersøkelser bruker vi ofte håndklær for å svøpe rundt katten, hvilket gir et signal til nervesystemet om å redusere stress. På denne måten kan man samtidig som man beroliger katten beskytte ansatte fra å bli utsatt for kloring og biting, som jo er kattens naturlige måte å forsvare seg.
Avhengig av kattens personlighet har ikke katten din noen forutsetning for å stole på oss, så å bli håndtert av dyrehelsepersonell kan være skremmende. Vi ønsker ikke å traumatisere katten da dette kan få negative konsekvenser for senere veterinærbesøk, så hos kattepasienter hvor vi ser at alle våre tiltak ikke hjelper katten til å håndtere situasjonen, vil vi anbefale en mild sedasjon. Dette er både for kattens og vår egen trygghet – vi får gjort alle undersøkelser uten at katten husker noe særlig av opplevelsen.
På Mo Dyreklinikk er vi opptatt av at katter får et trygt og omsorgsfullt opphold. Vi er derfor stolte av å ha oppnådd gullsertifikat i «kattevennlig dyreklinikk». Dette er et sertifikat vi mottar fra en organisasjon som heter International Society of Feline Medicine (ISFM). Denne organisasjonen har strenge krav til klinikker som ønsker gullsertifikat og disse oppdateres annethvert år. Så annethvert år må vi innrette oss etter de nye kriteriene for å fremdeles kunne skilte med gullsertifikatet. Kriteriene er mange, men innebærer blant annet separat kennel for katter, spesifikke dimensjoner på kennelburene, vi må kunne vise til at ansatte har tilstrekkelig kunnskap om håndtering av katt, veterinærene må også vise til at de holder seg oppdatert innenfor særlig kattemedisin og utviklingene som skjer der. Vi har til og med en dyrepleier som er under videreutdannelse innen katteatferd, slik at vi kan gi deg og din katt hjelp i forbindelse med atferdsproblemer eller atferdsrelaterte sykdommer (kronisk stress kan føre til sykdom hos katt).
Dette sertifikatet er et kvalitetsstempel som gjør deg som eier trygg på at vi gir din katt den behandlingen den trenger, ikke bare medisinsk, men også i forholdene rundt sykeoppholdet. Katten din skal oppleve minst mulig stress mens de er hos oss og dette er noe vi jobber mot hver eneste dag!