Tidligere denne måneden feiret vi resepsjonistens dag og hans kritiske rolle i vår hverdag. Nå skal vi feire klinikkens hjerte: dyrepleieren.
Dyrepleieren er veterinærens viktigste lagspiller og sørger for at veterinæren sin arbeidsdag flyter så greit som mulig.
Men hva er dyrepleier? Er de på vei til å bli veterinær? Svaret er nei. Det blir som å spørre en sykepleier om de legelærlinger. Dyrepleier er en beskyttet tittel og i Norge er det en bachelorgrad.
Det er ikke helt på jordet å sammenligne dem med sykepleiere, siden de har like strenge krav til blant annet medisinregning, men det er så mange andre ting de kan gjøre i tillegg!
En dyrepleier utfører tannrens, tannrøntgen og tannhelsesjekk. En dyrepleier kan utføre fysioterapi og gi råd om ernæring etter veterinærens anbefaling. En dyrepleier har ofte ansvaret for blod-, avføring og urinprøver som skal analyseres, både på klinikken og på et eksternt laboratorium.
En dyrepleier tar røntgenbilder av både tenner og kropp. En dyrepleier kan hjelpe i resepsjonen og gi gode råd om dyrehold, ofte for hund og katt, men også for kaniner, gnagere osv. Dyrepleierne må holde seg oppdatert på Mattilsynets reglement og en dyrepleier jobber med smittevern og generelt renhold av operasjonsinstrumenter og klinikklokaler.
På Mo dyreklinikk er vi så heldige å ha dyrepleiere med spesielle interesser og med videreutdanninger som er svært aktuelle for både veterinærer, pasienter og eiere.
Brigi er autorisert dyrepleier med ekstra utdannelse innen hundeatferd og tannpleie. Hun har også masse kunnskap om farmakologi og har oversikt over medisinbeholdningen på klinikken. Brigi har særinteresse for EKG, kanin og gnagere og har lang erfaring innen anestesi.
Tonje er autorisert dyrepleier med ekstra utdannelse innen katteatferd, hun har erfaring med laboratoriearbeid, jobber med HMS og er særlig interessert i reptiler og fugler. Hun har flere års erfaring med anestesi, men videreutdannelse for innhenting av mer kunnskap ligger i hennes horisont.
Ut over vanlige helsetjenester sørger dyrepleierne for at klinikken en ren og presentabel, dyrepleieren sørger for at veterinæren har utstyret de trenger på kontoret sitt, de gjør vedlikeholdsarbeid og kjører kontrolltester og kalibreringer på alle klinikkens apparater. Når alarmen går er dyrepleieren på stedet og bidrar med hjerte-lungeredning. I tillegg til å være helsefaglige multikunstnere er dyrepleierne også vaktmestere. De analyserer en blodprøve samtidig som de sjekker aircondition-filteret og strømtilførselen til vanntredemøllen.
Et kjent fjes hos oss er Emeli, hun startet sin karriere hos oss som klinikkassistent. Hennes start på klinikken besto av å gjøre alt dyrepleierne ellers ikke fikk tid til. Det tok ikke lang tid før hun etter hvert ble bitt av basillen og har nå startet på sin vei til å bli dyrepleier og er under utdannelse i Danmark.
Indremedisiner Melinda trenger en dyrepleier som kan håndtere og vedlikeholde et endoskop. Melinda som også jobber med hjertet og hjertelidelser har en egen dyrepleier som kan tolke EKG-linjer, måle blodtrykk og ta rette blodprøver for å analysere hjertefunksjon.
Øyelyseraspirant Tone trenger en dyrepleier som er stødig på hånden og kan hjelpe med å holde pasienten stille for undersøkelser og som vet hvilket spesialutstyr hun trenger når hun skal operere på et øye.
Veterinær Marte utreder og behandler sykdommer som rammer bevegelsessystemet. Hun trenger en dyrepleier som kan ta gode røntgenbilder, tolke smertetegn og som kan sørge for god smertelindring under en beinoperasjon.
Dyrepleierne har i tillegg til alt annet, ansvar for å lære opp nye dyrepleiere.
Emeli som utdannes i Danmark har Mo Dyreklinikk som fast praksisplass, men vi tar også imot studenter fra andre studiesteder som f.eks Nord Universitet.
Dyrepleieren har ansvar for at studenten lærer det de skal under oppholdet, som er alt fra å være sykepleier, resepsjonist, ernæringsrådgiver, laboratoriearbeider, radiograf, fysioterapeut og så mye, mye mer.
Du som eier skal være komfortabel med å overlate kjæledyret ditt i våre hender og ved innleggelse får du en dyrepleier du kan forholde deg til. Dyrepleieren videreformidler relevant informasjon til veterinæren og sikrer at vi har noen å kontakte ved spørsmål underveis eller etter endt behandling. Dyrepleieren er anestesøren som følger med på pasienten fra de får premedikasjon til de er våkne og bevisste. Som eier overlater du et familiemedlem i våre hender og vi tar ansvaret og privilegiet svært alvorlig.
Oppi alt dette sørger dyrepleier for at du som eier får fred rundt private øyeblikk som for eksempel ved informasjon fra veterinær, diagnoser som er livsvarige og trenger oppfølging eller når du skal ta et siste farvel med ditt kjæledyr. Dyrepleieren passer på at du får snakke uavbrutt med veterinæren før hjemreise eller passer på privatliv rundt avliving. En dyrepleier lager minnesmerker som pote- og snuteavtrykk, en dyrepleier klipper en representativ pelslokk og lager et passende kort som eier kan ta vare på for ettertiden. Dyrepleieren vil være der for dyret ditt, fra dets første vaksine eller kanskje til og med deres første åndedrag, helt til siste hjerteslag.
Dyrepleieren er et vesentlig tannhjul i et system som ikke hadde gått rundt uten, og vi er takknemlige for å ha dem som en del av vårt team!