Akkurat som oss mennesker, kan dyrene våre bli rammet av leddsykdom. Leddplager kan komme av så mangt, men noen eksempler er skader, overvekt eller alder.
Noen ganger ser vi tydelig at en hund eller en katt plutselig har begynt å endre ganglaget sitt, eller undulaten plutselig ikke vil fly. Når pasienten kommer til en slik time på poliklinikken er det viktig å utelukke akutte problemer som for eksempel et beinbrudd eller en skade etter slosskamp. Veterinæren bruker da god tid på å kjenne etter på pasienten om hun kan lokalisere nøyaktig hvor smerten kommer fra. Dyrepleier eller eier assisterer ofte med enten å roe ned en engstelig eller smertepåvirket pasient, eller veterinæren kan sende oss ut på en liten joggetur. På denne måten får veterinæren sett ganglaget til pasienten, som også kan ha noe å si for diagnosen.
I andre tilfeller kommer du og kjæledyret ditt inn for en årlig vaksine og veterinæren spør om aktivitetsnivået hjemme og om hunden eller katten har begynt å endre adferd og det er da du begynner å tenke etter; for det er ikke alltid at man ser en plutselig endring i ganglaget på en hund eller katt, men over tid legger man merke til at de kvier seg for å gå i trapper, bruker lengre tid på å legge eller reise seg. Katter kan begynne å se litt rufsete ut fordi de ikke lengre klarer å stelle deler av kroppen på grunn av smerter. Det kan hende at hunden ikke holder tritt på tur i skogen eller at de nøler med å hoppe inn og ut av bilen. Ganglaget kan være annerledes hele tiden, eller bare tidvis.
Veterinæren utelukker fremdeles akutte skader som er årsaken til bevegelsesendringer, men tankene går da mer i retning langvarige leddproblemer eller lignende. Veterinæren har et system for å kjenne, presse og strekke på pasienten for å finne ut hvor problemet ligger. For å bekrefte funnene og mistankene kan det være nødvendig å gjøre videre undersøkelser som for eksempel røntgen, CT eller artroskopi.
Operasjon kan være løsningen på problemet, men også mer konservative behandlinger kan være alt som trengs. Vår fysioterapeut Sabine kan i samarbeid med veterinærene legge en behandlingsplan som kan hjelpe pasienten til å leve et normalt og berikende liv. Hos noen pasienter kan det være medisiner som gir dem et smertefritt liv, men det er ikke alltid at langvarig medisinbruk er så bra for den generelle helsen.
Hos pasienter hvor langvarig medikamentbruk er nødvendig for å gi en smertefri hverdag, er det viktig å holde pasienten under oppsyn for å se at kroppen tåler slik langvarig behandling. Noen medisiner kan nemlig være for tøffe for langvarig bruk og kan dermed gjøre pasienten alvorlig syk. Når man starter en slik behandling anbefaler vi at eier tar med kjæledyret sitt for undersøkelser med blodprøver for å sjekke status innvendig, i tillegg til utvendig. Man blir enige med veterinæren hvor hyppig slike blodprøver må tas for at man skal kunne se om medisiner har en negativ effekt i større grad enn positiv. Blodprøven er også være svært viktig dersom pasienten skal i narkose for tannrens eller annen behandling, for medisinene de får daglig kan ha innvirkning på anestesi og vi unngår også overmedisinering og blanding av medisiner som kan være skadelig for dyret.
Ta kontakt med oss dersom du er usikker på hvordan du kan se de tidligste tegnene på smerte eller ubehag, for disse kan være veldig vanskelig å oppdage! Det er ikke alltid at katten slutter å spise fordi den har vondt og det er ikke alltid at hunden knurrer når du klapper den på ryggen. Dersom du allerede ser tegn til ubehag, kan vi hjelpe deg med å finne ut hvilken behandling som passer best for ditt kjæledyr og vi vil sørge for at du får all den informasjonen du måtte trenge om medisinering og hvordan du kan hjelpe dyret ditt til å leve livet til sitt fulleste.