Når dagene blir lysere og lengre, kan dette sette kjønnshormonene i sving og hunnkatter kan allerede ved fire måneders alder bli drektige. Hun er fremdeles en kattunge i vekst selv, men dette tar ikke trangen til å reprodusere seg hensyn til. En drektighet varer i ca to måneder og krever store ressurser fra mor under og etter drektigheten. Allerede to uker etter fødselen kan kattemoren bli drektig igjen – selv om kattungene fremdeles dier. Dette er en stor belastning for kattemoren, men de naturlige instinktene driver henne videre, selv om hun egentlig ikke har krefter til å bære frem enda et kull. Instinktene er så sterke at slektskap ikke har noe å si heller, noe som fort kan føre til innavl.
Har man en plan for kattungekullet går det som regel som en drøm å finne nye hjem til dem, men det er fort gjort å ende opp med en uventet drektighet – langt fortere enn man tror! Dersom du ikke helt vet hva man skal se etter ved løpetid, så kan du lese videre for noen sikre tegn:
Hunnkatten legger seg på magen og stikker rumpa opp i været, gjerne med halen til side mens hun tråkker med bakbeina. Hun kan lage mye mer lyd enn tidligere og hun kan rulle og gni seg inntil folk og gjenstander i økt grad. Hun kan til og med bli innstendig klengete og masete når hun har løpetid. Hun vil være frustrert etter å komme seg ut for å finne en eller flere å parre seg med. Hannkattene blir tiltrukket av duftene hun avsetter i urinen, så hun kan begynne å markere innendørs, i tillegg til at hannkatter samles i området hvor det lukter løpetid. Med hannkatter kommer enda mer markering og risiko for slåsskamper for å vinne hennes gunst.