Vi mennesker har den luksusen at vi kan forklare fastlegen hvilke problemer vi har; vi kan beskrive smerter, vi kan si nøyaktig når et problem oppsto og vi kan til og med gjøre litt etterforskning på egenhånd og foreslå mulige diagnoser hvorpå de nødvendige blodprøver og undersøkelser kan foretas.
I veterinærmedisin jobber vi med pasienter som ikke kan forklare, peke eller beskrive problemene sine for oss.
Dette fører til en form for utredning som først og fremst starter med en haug med spørsmål fra enten veterinær eller dyrepleier; her kartlegger vi gjerne ha som er vanlig dagligdags atferd og hva som avviker fra den.
Du som eier vet best hvordan kjæledyret ditt oppfører seg til daglig, så all form for avvik er interessant for oss. Når vi har kartlagt grunnleggende, dagligdags atferd inkludert mat-, drikke-, tisse- og bæsjerutiner, kan vi begynne å utvide horisonten vår med endringer som for eksempel litt mindre aktiv på tur eller mer reservert atferd.
Vi måler kroppstemperatur, vi teller hjerteslag og antall pust per minutt. Vi ser på slimhinner i munn og øyne etter tegn til dehydrering, vi kjenner og lytter på dyret fra snute til haletupp, vi presser på punkter som kan indikere smerte i visse organ-, muskel-,eller skjelettgrupper. Vi måler blodtrykk, tar ultralyd, røntgen, blod- og urinprøver basert på hva vi hører deg som eier forklare og hva vi får av reaksjoner og funn på pasienten.
Vi er heldige her på Mo Dyreklinikk som kan ta et bredt spekter av undersøkelser her på klinikken. Vi har utstyr og kunnskap til å kjøre mye her på huset, men vi har også eksterne laboratorier som hjelper oss med mer avanserte blodprøveanalyser dersom vårt utstyr ikke skulle strekke til.